Rise and shine!

De wekker gaat, buiten kwetteren de vogels al volop en door een kier tussen de gordijnen glipt er al wat zonlicht je kamer binnen… Een nieuwe dag is begonnen! Je ochtendritueel begint en je maakt je klaar voor een nieuwe werkdag.

Maar…hoe ziet de start van de dag er bij jou thuis uit? Druk je zoveel mogelijk de snooze-knop in? Strompel je met een half oog open richting de badkamer, bijna struikelend over een sok of schoen die je gisteravond ergens op je slaapkamervloer hebt achtergelaten? Ben je al lichtelijk in paniek omdat je niet weet welke kleding je uit je kast bij elkaar moet zien te scharrelen voor die belangrijke vergadering straks op kantoor? En kom je vervolgens tot de conclusie dat die ene kleur panty die je nu nodig hebt onder je jurkje nog ergens onderin de wasmand ligt?

Alsof dat nog niet genoeg is ben je ook nog eens vergeten een nieuw brood in te slaan gisteren bij de supermarkt, waardoor je kauwend op een laatste kapje brood gehaast je tas grijpt en richting je auto rent. Auto? Oh ja, waar zijn die sleutels ook alweer?? Zucht…

Herken je je hier (deels) in? Of is jouw ochtendroutine een geoliede machine? Uiteraard kun je niet altijd alles voor zijn en je kunt niet alle ergernissen voorkomen, maar een goede organisatie scheelt je een hoop tijd en ellende!

Als je in de ochtend voor je gevoel al achter de feiten aan moet lopen, raak je dat gevoel vaak de gehele dag niet meer kwijt. Het lijkt wel alsof alles zwaarder en moeilijker gaat. Net of er steeds meer tegen zit die dag…

Van je goede voornemen om na je werk nog even lekker te gaan sporten of je huis te stofzuigen gaat niets meer terechtkomen, want je bent allang blij dat je straks uitgeteld op de bank kunt neerploffen. En de volgende ochtend? Die begint weer net als die van vandaag…

Dat moet makkelijker en fijner kunnen! Daarom geef ik je hier een aantal tips waardoor jij de nieuwe dag meer ontspannen en vrolijker kunt beginnen.

Een goede voorbereiding

Leg ’s avonds alvast de kleding klaar die je de volgende ochtend aan wilt. Zorg er ook voor dat je tas klaar staat. Je kunt ook je ontbijt en koffiespullen al op het aanrecht zetten. En ga op tijd naar bed. Een goede nachtrust van gemiddeld 8 uur slaap zal je goed doen en het helpt je om uitgerust wakker te worden. Vermijd dat je ’s avonds nog lang naar beeldschermen, zoals je televisie of telefoon, zit te turen. Het blauwe licht hiervan activeert je hersenen, wat niet wenselijk is vlak voordat je in slaap wilt vallen.

Kom wat vroeger je bed uit 

Een gehaast begin van de dag is niet fijn. Zet je wekker daarom wat eerder dan normaal en ga niet snoozen. Hier word je alleen maar duf van. Dus sta meteen op en sla je dekbed open zodat deze lekker kan luchten. In de nacht verlies je best veel vocht, ook in de winter, dus het luchten van je beddengoed is belangrijk om bijvoorbeeld huismijten minder kans te geven om zicht in jouw bed te nestelen en flink uit te bereiden. Wel zo’n fijn idee!

Volg je eigen routine

Hou een vaste volgorde aan voor je handelingen na het opstaan, zoals douchen, je make-up doen, aankleden, ontbijten, tandenpoetsen, etcetera. Een vaste routine scheelt je tijd en energie omdat je er minder over hoeft na te denken. En de kans dat je iets vergeet is ook meteen een stuk kleiner.

Ontbijt!

Sla je ontbijt niet over. Men zegt zelfs dat dit de belangrijkste maaltijd van de dag is. Je helpt je spijsvertering ermee op gang. Neem dus even de tijd voor dat stuk fruit, een bakje yoghurt of een boterham en een kop koffie of thee. Je kunt je boterhammen ook de avond ervoor al  smeren, zodat je die ’s ochtends al klaar hebt staan. Even een rustig momentje voor jezelf is een heerlijk begin van de dag. Geniet bewust van je ontbijtje, de ochtendzon en de rust. Al is het maar tien minuten. Het zal je goed doen…echt. 

Een fijne, zonnige dag toegewenst!

Dit bericht heeft 1 commentaar

  1. Havva

    Bedankt voor al je tips Linda

Geef een antwoord